Kalkulačka: Dětské přídavky 2024 – kdo má nárok a kolik?

V roce 2024, platí pro nárok na dětské přídavky stejné podmínky, jako v předchozím roce (nejsou žádné změny). Kdo měl nárok na přídavky loni, ten by na ně měl mít nárok i v roce 2024. Během roku se bude projednávat reforma sociálních dávek a možné zrušení přídavků na dítě.

V roce 2023, došlo od začátku roku ke zvýšení dětských přídavků o 200 Kč (stejné zvýšení pro všechny věkové skupiny). Na začátku minulého roku, se současně zvýšilo i životní minimum.

V roce 2024, žádné podobní změny u přídavků na dítě nejsou. Přídavky na dítě se nebudou zvyšovat. A nemění se ani životní minimum. Všechny podmínky, pro nárok na dětské přídavky, zůstávají stejné jako v minulém roce.

Jedinou novinkou u této sociální dávky, je možnost vyřízení přídavků přes internet. Podobně jako přídavky na bydlení nebo rodičovský příspěvek, i přídavky na dítě, je možné vyřizovat prostřednictvím nové aplikace pro sociální dávky – Jenda.

Reforma sociálních dávek 2024 – zrušení přídavků na dítě od 1. 1. 2025?

Během roku 2024, bude Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhovat reformu sociálních dávek. Plánuje se zrušení některých dávek – resp. mělo by dojít ke sloučení několika různých sociálních dávek do jedné.

Sloučení by se mělo týkat těchto dávek:

  • příspěvek na bydlení
  • přídavky na dítě
  • příspěvek na živobytí
  • doplatek na bydlení

Po sloučení, by nově byla už jenom jedna sociální dávka. U ní by se hodnotila nejenom výše příjmu, ale i celková majetková situace (například zůstatek na bankovním účtu).

Případné zrušení přídavků na dítě, a vznik nové sociální dávky, ale bude platit nejdříve od začátku roku 2025.

Kalkulačka: Výpočet nároku na dětské přídavky od 1. 1. 2024

Pro výpočet nároku na příspěvek na dítě, je podstatný počet osob v rodině (ve společné domácnosti) a věk dětí. Z toho se vypočítá životní minimum. Dále nárok na tuto sociální dávku, závisí na tom, jaký je průměrný čistý měsíční příjem (za všechny osoby v rodině).

Kalkulačka přídavky na děti 2024
Děti do 6 roků
Děti od 6 do 15 roků roků
Děti od 15 do 26 roků
Dospělé osoby
(ve spol. domácnosti)
Průměrný měsíční příjem v Kč

Zadávejte průměrný měsíční příjem celé domácnosti za předchozí kalendářní čtvrtletí. Jako příjem se počítá mzda ze zaměstnání nebo příjmy z podnikání. Dále také nemocenská, rodičovský příspěvek, mateřská, podpora v nezaměstnanosti nebo třeba výživné (a další příjmy). Jako příjem se naopak nepočítá příspěvek na bydlení, porodné, dávky hmotné nouze, příspěvek na péči aj.
Příjem dle § 18 pro zvýšené dávky?
Zadávejte ANO, pokud má alespoň jedna společně posuzovaná osoba, v každém kalendářním měsíci, příjem ve výši nejméně 4860 Kč, dle §18, odstavec 2, zákon číslo 117/1995. Tedy z výdělečné činnosti (zaměstnání, SVČ). Nebo nemocenské dávky, důchodové dávky, podpora v nezaměstnanosti či rekvalifikaci, příspěvek na péči o osobu do 18 roků, rodičovský příspěvek.
Výpočet

Kolik jsou přídavky na dítě v roce 2024?

Zvýšení přídavků na dítě proběhlo v minulém roce. Přídavky se zvýšily o 200 Kč pro všechny děti.

V roce 2024 se nic nemění – žádné zvýšení se neplánuje.Pro příspěvek na dítě, jsou stanoveny dvě rozdílné sazby:

  • Základní sazba přídavku na dítě (nižší) = nárok mají všichni, kdo splní podmínky
  • Zvýšená sazba přídavku na dítě (vyšší o 500 Kč) = nárok mají ti, kdo mají příjem alespoň 4860 Kč měsíčně ze zaměstnání, z podnikání, z podpory v nezaměstnanosti, z nemocenské, mateřské, rodičovské

Kolik budou přídavky na dítě v roce 2024

V roce 2024 se dětské přídavky nemění, platí stejné částky, jako v minulém roce. Přídavky na dítě jsou odstupňovány podle věku dítěte.

Základní příspěvek na dítě:

 

Základní přídavky na dítě 2024
Dítě do 6 roků 830 Kč
Dítě 6 – 15 roků 970 Kč
Dítě do 26 roků 1 080 Kč

Zvýšený příspěvek na dítě:

Je to vždy o 500 Kč více, než u základní sazby

Zvýšené přídavky na dítě 2024
Dítě do 6 roků 1 330 Kč
Dítě 6 – 15 roků 1 470 Kč
Dítě do 26 roků 1 580 Kč

Kdo má nárok na přídavky na dítě – jaké jsou podmínky v roce 2024?

Základní podmínkou, pro nárok na dětské přídavky, je posouzení výše příjmu:

  • V roce 2024 je nárok při průměrném měsíčním příjmu do 3,4 násobku životního minima
  • Životní minimum se v roce 2024 nemění

Například u rodiny, která má dvě děti do 6 roků (tj. životní minimum je 13 470 Kč), je na přídavky nárok, pokud průměrný měsíční příjem nepřekročí 47 798 Kč.

Výše příjmu, se na Úřad práce dokládá 4x za rok, vždy jednou za 3 měsíce (v lednu, v dubu, v červenci a v říjnu). Vždy za předchozí kalendářní čtvrtletí. Dokládá se i to, když jste bez příjmu.

Jaké příjmy se dokládají pro nárok na sociální dávky

Dokládá se čistý příjem, za všechny osoby ve společné domácnosti (v rodině). Dokládají se různé příjmy:

Jako příjem, se nezohledňují některé sociální dávky (porodné, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení apod.).

Kdy má nárok na dětské přídavky student, po 18 roce?

U dětí, je nárok na dětské přídavky, pokud jsou nezaopatřené. To se týká malých dětí, nebo těch, které studují. Nárok na příspěvek na dítě je i po 18 roce – maximálně ale do 26 roků, pokud dítě studuje na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole.

Pro nárok na příspěvek na dítě, je u studentů nutné jednou za rok dokládat potvrzení o studiu.

Musí se ale jednat o řádné denní studium. Při dálkovém studiu, kdy už dítě může chodit do zaměstnání, nárok na přídavky už není.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *