Kalkulačka podpora v nezaměstnanosti 2024 – zvýšení podpory a změna podmínek od ledna

Od ledna 2024 se mění podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti. Změna se týká opakované žádosti o podporu. Dochází také ke zvýšení podpory – v roce 2024 to může být maximálně 24 608 Kč. Zvýší se i minimální podpora.

Začátek nového roku, přináší lidem bez práce jednu dobrou zprávu. Ten, kdo v roce 2024 dostane výpověď, může mít na Úřadu práce nárok na více peněz. Od ledna 2024, dochází ke zvýšení podpory v nezaměstnanosti.

V roce 2024, se ale současně mění i podmínky, pro nárok na podporu pro nezaměstnané. Podmínky se zpřísní – dotkne se to těch, kdo si žádají o podporu opakovaně (jen krátce po sobě).

V následující kalkulačce si můžete spočítat, kolik je zvýšená podpora v nezaměstnanosti od ledna 2024 (kolik můžete dostat od Úřadu práce, pokud budete od nového roku bez práce).

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2024 – na kolik peněz je nárok od ledna?

Podpora pro nezaměstnané se vypočítá z průměrného čistého měsíčního výdělku (v posledním zaměstnání, průměr za poslední kalendářní čtvrtletí).

Od ledna 2024, může být nárok na vyšší podporu – maximální částka v roce 2024 se zvýšila na 24 608 Kč (při rekvalifikaci to může být až 27 578 Kč, zvýšila se i minimální podpora – viz dále).

Kalkulačka podpora v nezaměstnanosti 2024
Kdo dal výpověď?

* Pokud je podána výpověď bez vážného důvodu, nebo pokud je pracovní poměr ukončený dohodou (bez vážného důvodu), je podpora v nezaměstnanosti nižší (vážné důvody pro výpověď definuje zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, konkrétně pak § 5c - podrobněji níže.)
Při výpovědi ze strany zaměstnavatele nebo ze strany zaměstnance, při vážných důvodech, je podpora vyplácena v plné výši.
Při výpovědi z důvodu hrubého porušení pracovní kázně, pak nárok na podporu nevzniká vůbec.

Kolik je vám roků?

Čistá mzda

Výpočet

Další kalkulačky 2024:

Změna podmínek – v roce 2024 bude nutná delší odpracovaná doba

Základní podmínky pro nárok na podporu pro nezaměstnané, jsou v roce 2024 stejné, jako dříve:

  • Pro nárok na podporu je nutné být v evidenci na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání
  • Minimální odpracovaná doba je 12 měsíců za poslední 2 roky
  • Na podporu není nárok při výpovědi z důvodu hrubého porušení povinností
  • Maximální doba je 5, 8 nebo 11 měsíců (podle věku)

Od ledna 2024 se ale mění podmínky, za kterých je nárok na podporu nárok opakovaně. Pokud byla podpora čerpána již dříve (někdy během posledních 2 roků), tak se prodlužuje minimální odpracovaná doba:

  • V novém zaměstnání je nutné odpracovat minimálně 9 měsíců, aby byl nárok na další podporu (platí, pokud předchozí podpora byla vyčerpána celá)
  • V novém zaměstnání je nutné odpracovat minimálně 5 měsíců, aby byl nárok na další podporu (platí, pokud předchozí podpora nebyla vyčerpána celá)
  • Pokud je odpracováno méně než 5 měsíců, tak může být nárok jenom na „zbytek“ předchozí podpory

Tj. pokud někdo z úřadu práce nastoupí do nového zaměstnání, a skončí ještě ve zkušební době, nebo jen krátce po skončení zkušební doby, tak nemusí mít v roce 2024 nárok na podporu vůbec. Nebo bude mít případně nárok jenom na dočerpání „zbývající“ podpůrčí doby.

Kolik je podpora v nezaměstnanosti v roce 2024 – zvýšení od ledna

Podpora pro nezaměstnané, na kterou je nárok po skončení zaměstnání na Úřadu práce, se pro každého nezaměstnaného vypočítá individuálně, podle toho kolik bral v předchozí práci.

Výpočet podpory, se provádí z průměrného čistého měsíčního výdělku (pozor, to je něco trochu jiného než průměrná čistá výplata, rozdíl může být i několik stokorun).

Podpora v nezaměstnanosti je:

  • 65% první a druhý měsíc
  • 50% třetí a čtvrtý měsíc
  • 45% po zbytek doby (celkem 5 až 11 měsíců)

Při ukončení zaměstnání bez vážného důvodu:

  • 45% po celou dobu (celkem 5 až 11 měsíců)

Maximální podpora v nezaměstnanosti 2024:

  • Maximální podpora se zvýšila na 24 608 Kč
  • Podpora při rekvalifikaci je až 27 578 Kč

Kolik je minimální podpora na Úřadu práce v roce 2024?

Podpora v nezaměstnanosti se počítá z výplaty v posledním zaměstnání (pokud měl někdo nízký příjem, tak je pak nízká i podpora).

Velmi nízkou podporu, mají obvykle i živnostnici po skončení podnikání (viz výpočet podpory pro OSVČ 2024).

Někdy je také nárok jenom na minimální podporu – platí to například pro maminky po skončení mateřské nebo rodičovské, nebo i po skončení péče o blízkou osobu (osoba pečující), nebo po skončení dlouhodobé neschopenky.

Minimální podpora se vypočítá z průměrné mzdy v ČR (pro rok 2024 je to stanoveno na 42 427 Kč). První dva měsíce je nárok na 15% z průměrné mzdy, další dva měsíce je to 12% a nakonec je to jenom 11%.

Minimální podpora 2024:

  • 6 365 Kč první a druhý měsíc
  • 5 092 Kč třetí a čtvrtý měsíc
  • 4 667 Kč po zbytek doby (celkem 5 až 11 měsíců)

Jak dlouho je nárok na podporu v nezaměstnanosti v roce 2024?

Maximální doba, po kterou je na Úřadu práce nárok na podporu, se v roce 2024 nemění:

  • 5 měsíců pro lidi do 50 roků
  • 8 měsíců pro lidi od 50 roků do 55 roků
  • 11 měsíců pro lidi nad 55 roků

Pro určení maximální délky, je rozhodující věk na začátku evidence na Úřadu práce. Pokud má někdo 50 narozeniny nebo 55 narozeniny během doby, kdy je na ÚP, tak to už nemá vliv.

Maximální délky podpory, ale neznamená, že by vás po 5, 8 nebo 11 měsících z Úřadu práce „vyhodili“.

Znamená to jen to, že už nebudete dostávat podporu. Jinak je ale možné být v evidenci na ÚP i podstatně delší dobu. Po skončení podpory, je také možné mít i nějaký přivýdělek.

Přivýdělek nebo brigáda na Úřadu práce v roce 2024

Od ledna 2024 se zvyšuje i maximální částka, kterou je možné mít na nějaké brigádě během evidence na ÚP. Maximální přivýdělek pro nezaměstnané se od 1. 1. 2024 zvýšil na 9 450 Kč (hrubého měsíčně).

Během evidence na Úřadu práce, je ale možné pracovat jenom na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), nebo v pracovním či služebním poměru. Není dovoleno podnikání jako OSVČ nebo práce na dohodu o provedení práce (DPP).

Na ÚP je nutné ihned hlásit zahájení jakékoliv pracovní/výdělečné činnosti. Každý měsíc se také musí dokládat příjem. Pokud by to bylo více než 9 450 Kč, tak vás z ÚP vyřadí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *